Mobi siteuri si aplicatii mobile in piata auto din Romania

Categorie:
Blog
Mobile Media
Comentarii:  0

Piata auto,  in puternica scadere in Romania, din cauza crizei, a fost si totusi ramane unul din principalele segmente ale pietei de publicitate. Atat din aceasta cauza, a tipului de clienti vizati (tineri, cu bani) si a faptului ca fac parte din companii multinationale, ar fi de asteptat ca jucatorii din piata auto sa fie niste indici ai adoptarii evolutiei in tehnologie, in ceea ce priveste comunicarea cu clientii si publicitatea.

Care este rata de penetrare a continutului mobile (aplicatii mobile si site-uri mobile) in industria auto din Romania?

Pentru o astfel de analiza, am apelat la topul celor mai vandute masini in Romania in anul 2012, presupunand ca acestia, avand venituri “mai mari”, ar fi dispusi sa investeasca in marketing.

1. Dacia, 16.388 unitati
2. Volkswagen, 7.702 unitati
3. Skoda, 6.235 de unitati
4. Ford, 5.054 unitati
5. Renault, 4.580 unitati
6. Hyundai, 3.068 unitati
7. Opel, 2.563 unitati
8. BMW, 2.215 unitati
9. Toyota, 2.281 unitati
10. Audi, 1.818 unitati

Cate din aceste branduri auto au o versiune mobile a situ-ului, pregatita pentru ecranele telefoanelor mobile, atat in Romania, cat si pe site-ul oficial al companiei?

Brand AutoSite mobil .ro Site mobil oficial
DaciaNUNU
VolkswagenNUm.volskwagen.com
SkodaNUNU
Fordda, dar fara redirect automat: m.ford.rom.ford.com
Renaultm.renault.rom.renault.fr, dar nu si m.renault.com
HyundaiNUNU
OpelNUen.opel.mobil
BMWda, dar fara redirect automat m.bmw.rom.bmw.com
ToyotaNUtouch.toyota.com
AudiNUm.audi.com

In ceea ce priveste eforturile BMW si Ford in Romania, acestea sunt de apreciat, doar ca executia lasa mult de dorit. Nimeni nu va sti ca acele site-uri exista, dat fiind ca nu au un redirect automat (cand introduci URL-ul site-ului in telefonul mobil) catre versiunea mobila. Nici pe site-ul www nu este semnalizat ca ar exista o versiune mobila. Asadar, doar un “ciudat” ar introduce, asa, de test URL-ul cu “m” in fata. Daca se vor uita la statistici, vor spune ca nu a meritat efortul de a-si cladi site mobil si nu vor insista pe zona aceasta pentru ca, nu-i asa, nu vad vizite de pe versiunea mobila. Renault in schimb, chiar surprinde cu un website mobil frumos executat, care combina utilul cu divertismentul, trimitand la descarcarea de aplicatii (Renault TV).

Dar cum smartphone-urile exista si se dezvolta datorita aplicatiilor mobile, altfel ramanand doar la Blackberry-uri si aplicatii de citire mailuri, pentru ca de fapt aplicatiile sunt cele ce fac telefonul “smart” in cea mai mare masura, oferind atat informatii utile cat si divertisment, e utila o scurta privire la ceea ce s-a dezvoltat in Romania in domeniul auto, mai precis  la aplicatiile mobile ale celor mai vandute branduri din domeniul auto. Am urmarit doar versiunea IOS a aplicatiilor, find mai usor de dezvoltat fata de verisunile Android, care necesita mai multa munca din cauza vastitatii terminalelor. Atentie, unele aplicatii necesita ca telefonul sa fie setat pe limba romana pentru a afisa continutul romanesc.

Brand AutoAplicatii corporate in limba romanaTip aplicatie
Dacia Dacia Dokker VanInformational/ Utilitar
VolkswagenNUN/A
SkodaSkoda Yeti Uphill SkiingJoc/ Divertisment
FordFiesta ViewrInformational/Utilitar
RenaultNUN/A
HyundaiNU (in schimb avem Piese Auto Hyundai, persoana privata)N/A
OpelNU (in schib aplicatie Opel persoana privata)N/A
BMWBMW ROMANIA

BMW Motor AG

Mini Motor AG

Informational/Utilitar
ToyotaNUN/A
AudiNU - Se incepe traducerea in aplicatia Audi Music Stream (un cuvant in limba romana)Divertisment

Pentru aplicatiile Android, situatia sta mai slab. Doar doua din aplicatiile de mai sus au versiune in limba romana si pe Android (Dacia Dokker si Fiesta Viewr). BMW, desi prezent cu 3 aplicatii in IOS, nu mai are nici o aplicatie Android. Din nou, piata aplicatiilor este facuta de persoane provate, care au gasit o oportunitate in a face aplicatii platite, stiri despre brandul auto sau wallpapere.

Aplicatiile mobile in alte tari:

Cum despre aplicatiile noastre nu se poate vorbi prea mult, despre aplicatiile brandurilor auto la nivel international se poate spune ca sunt menite sa tina legatura cu utilizatorul, permitand trimiterea constanta de notificari si informatii, sa ii dea informatii utile, atat despre un anumit model, caracteristicile si capacitatile lui si sa ii ofere divertisment, prin o multitudine de jocuri, destinate a fi jucate de unul singur, in retea sau la nivel global. E o legatura pe care o ai cu clientii tai fideli, un fel de a fi langa ei, chiar daca vor sa se joace raliuri cu masinute, sa studieze bordul si capacitatile unei masini sau sa testeze condusul economic (exemplu aplicatia Renault Truck Fuel Eco Driving). In fond, asta e ceea ce cauta omamenii pe telefonul mobil: informatie, stiri, divertisment. Iar pentru socializare, ei bine, Skoda, are si o aplicatie de socializare: Skoda Meet App.

Sigur, se poate spune ca in astfel de aplicatii nu e nevoie de traducere in limba romana, un simplu “start”, “go” se poate da si in limba engleza, dar parca altfel te simti cand stii ca s-au gandit ai tai la tine, cei carora le dai banii, fata de un joc “de afara”. Nu il asociezi cu brandul tau de acasa.

Conculzie:

Daca la site-urile mobile prezenta este de 3  din 10 (30%)- fata de strainatate unde e 8 din 10 (80%), la aplicatii este de 4 din 10 (40%) – fata de 90%, Hyundai fiind singurul care nu are o aplicatie oficiala IOS . Un marketer ar putea spune: 40% din firmele mari au continut pentru telefoanele mobile.

Un ochi rece ar putea sa se intrebe cum de au gasit bani, un importator de piese auto si un dezvolatator de aplicatii platite, pentru a face aplicatii mobile? Si oricat de carcotas ar fi privitorul, raspunsul este: pentru ca de acolo vin bani, de acolo vin utilizatori! Si da, cei “mici” au marea libertate de a nu semna zeci de decizii si justificari pentru bugetul cheltuit vs veniturile aduse. Ei stiu ca acolo e lumea si pur si simplu acolo investesc. Fara studii, fara analize, previzionari, justificari, raportari, emotii ca nu vor iesi bine.

Acest 40% ar putea creste foarte mult daca exitindem aria de studiu de la “branduri auto” la “auto”, unde majoritatea site-urilor de vanzare-cumparare masini au atat versiune mobila a site-urilor cat si aplicatii pentru toate sistemele de operare si unde companiile de taxi, la randul lor, au inceput sa dezvolte aplicatii mobile. Pentru taxi-uri, aplicatiile sunt extrem de numeroase, confirmand principiul ca pe cat sunt mai mici, pe atat se dezvolta mai repede. In topul aplicatiilor mobile pe domeniul taxi sunt: Speed taxi, Meridian Taxi, Star Taxi, Taxi 2000, As taxi, ro taxi, Grant taxi (Stiati ca exista atatea taxi-uri in Bucuresti?) sau agregatori precum: Clever taxi, Chem taxi.

In mod cert, industria aplicatiilor mobile se dezvolta, dar de data aceasta playerii mici o iau inaintea celor mari, care sunt constransi si incorestati de greutatea lor si a sistemului pe care il au de dus in carca. Iar cei mici strica total schemele, procentele si analizele marketerilor. De fapt, stam mult mai bine la prezenta pe mobile, pe principiul mici si foarte multi, chiar daca in analize, de cele mai multe ori, apar bradurile mari, pentru simplu fapt ca acestea din urma sunt mult mai usor de urmarit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.