Cati utilizatori de smartphone sunt in Romania?

10 April 2013
Categorie:
Mobile Media
Comentarii:  0

Acum cativa ani, cand lansam departamentul ARBOmobile, la toate conferintele si intalnirile intrebarea era “care e numarul de utilizatori de internet mobile”. Intre timp tehnologia e evoluat si intrebarea s-a schimbat in cati utilizatori de smartphone sunt in Romania? (desi intrebarea nu e neaparat cea mai buna. Poti naviga pe internet si de pe un telefon mobil “non-smart”- asa numitele “feature phone”, te pot interesa si tabletele, importanta e navigarea in miscare, acolo unde e nevoie de informatie (sau divertisment) nu neaparat sistemul de operare.

Daca acum 5 ani raspunsul era cu adevarat dificil, neputand da un raspuns clar, luam in considerare sursa ANCOM, care oferea si ofera in continuare singurele date oficiale la nivel national. Conform ultimului studiu ANCOM, sunt 6 milioane de conexiuni la acces internet prin puncte mobile. Dar acestea contorizeza toate simurile active la internet, inclusiv cele din “stickurile de net” si nu dau nici o informatie despre unici (un om poate avea 2 telefonane cu serviciul internet pornit si poate si un stick). Si aici nu e traficul facut exclusiv prin wi-fi, care nu e deloc de neglijat. E totusi singurul studiu la nivel national.

Utilizatori internet mobil

Avem intre timp SATI, care contorizeaza din nou, la nivel national, afisarile pe site-urile mobile si vizitatorii. Da vizitatorii, nu unicii, pentru ca pentru a calcula unicii pe telefoane mobile, datorita diferitelor tehnologii ale telefoanelor, sunt necesare softuri speciale, create exclusiv pentru telefonane: unele accepta cookie-uri, altele nu, unele accepta java, altele nu, iar softul pentru masurarea unicilor ar trebui sa recunoasca tipul de telefon si sa-i livreze varianta de masurare corespunzatoare. Sati ramane totusi un instrument de masurare “mere cu mere”, care da o imagine la nivel national despre evolutia traficului site-urilor mobile.

Cum ramane cu utililatorii de smartphone din Romania?

Aici avem din nou o problema. Operatorii nu-si dezvaluie datele despre vanzari, din motive de concurentialitate si daca le-ar dezvalui, tot nu ar reflecta adevarul din piata, doar intr-o mare masura, pentru ca avem si alte surse de achizitie de telefoane si piata neagra, nu doar cele luate cu abonament, de la operatori.

Dar ce-i drept, ar trebui sa fie suficiente datele de la operatori, pentru reclama TV, unde se varsa anual milioane de Euro se bazeaza doar pe 2000 de people metere si extrapolare, asa ca de ce nu am extrapola si in cazul internetului pe mobil?

Ce ne ramane atunci? Ne ramane matematica.

“Rata de utilizare a smartphone-urilor a ajuns la 17% in Romania, piata dublandu-se intr-un singur an, in perioada noiembrie 2011 – octombrie 2012” spune studiul Mediascope, realizat de IAB Europe. Iar ANCOM raporteaza 22.70 mil utilizatori „activi” (utilizatori pe bază de abonamente şi cartele preplătite „active”) ceea ce inseamna 3.859.000 smartphone-uri.

Daca asta nu e suficient, oricine poate verifica pe facebook, in momentul in care vrea sa creeze o campanie, care este numarul de utilizatori ai facebook pe mobile. Din cei: 5,944,080 utilizatori facebook, de pe mobil intra 2,498,880 : 1,252,660 barbati si 1,251,640 femei. Din acestia: 686.400 intra de pe feature phone.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *